torsdag 12. januar 2012

I journalistens spor

En journalist sin oppgave er å samle opplysninger og formidle dette i form av tekst, lyd eller bilder. De setter det sammen og publiserer det i papiraviser eller via nettaviser som VG og Dagbladet. De kan også jobbe i ukeblader og forskjellige tidsskrifter.


En journalist intervjuer vanligvis de personene de skal snakke med og skrive om. Journalisten kalles intervjueren og den andre personen kalles intervjuobjekt. Intervjuobjektet blir spurt om spørsmål av journalisten og sier sine egne meninger og følelser rundt temaet. Intervjuet kan bli publisert i en avis eller andre tidsskrifter, altså skriftlig eller i en video i en reportasje. Intervju er en fin måte å få en annens person tanker og følelser rundt temaer.

En annen sjanger som er mye brukt er nyhetsartikkel. En nyhetsartikkel er en tekst som formidler nyheter. Den forteller om en hendelse altså en nyhet, og gjør greie for en sak. En nyhetsartikkel skal gi oss mest mulig informasjon innen nyheten. Det er en saklig tekst med nyhetsstoff og man stiller følgene spørsmål : hvem, hvor, når, hvorfor og hvordan. Dette stiller de ofte allerede i ingressen, og det som er viktig i en nyhetsartikkel er at de viktigste faktaopplysningene kommer først. Et eksempel på en nyhetsartikkel er denne http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=68492


Dette er en modell journalistens oppgave. Journalisten får først en nyhet og må bearbeide denne ved å intervjue og få med det viktigste. Journalisten har ofte veldig mye stoff, men må plukke ut det viktigste og skrive det om til en artikkel. Deretter må de publisere det på et medium i form av Internett eller avsier og blader. Deretter leser leserne, som kalles konsumenter, og det er disse som er mottakerne. Det er derfor viktig at sakene journalisten velger, appellerer til konsumentene slik at de leser det og de selger aviser og få lesere på nett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar