torsdag 12. januar 2012

En dag i NRK

Hei!
Igår dro hele medieklassen til Oslo for å besøke NRK på marinlyst . Vi besøkte først NRK opplevelsessenter der vi fikk en guide som viste oss rundt i NRK. Først så radioteaterets lyd studio som er et lyd tett rom der de spiller inn hørespill. Der hadde de mange ting som lagde forskjellige lyder som de kunne bruke i hørespillet, blant annet en trapp som var delvis tre og stein som de kunne bruke ettersom hvilke lyder de trengte. de hadde også et rom som de kalte ute-rom. I dette rommet hørtes det ut som at personen var ute, og jo lengre inn i rommet man gikk jo lengre unna hørtes det ut som at personen var.

                          (radioteaterets lydstudio  foto: Jan Arve)


Så dro vi videre til kostymelageret. Her hang masse kostymer og klær som er brukt og brukes i NRK produksjoner. Det var også mange hyller med sko, hatter, slips, masker, belter osv. Guiden viste oss også noen klær hun tenkte vi kjente igjen fra Melodi Grand Prix. Det ene var skjorta til Elisabeth Andreasson som hun hadde på seg da hun vant finalen med Hanne Krogh og "La det swinge". Vi så også på dressjakka Didrik Solli Tangen hadde på seg under finalen og kjolen kordamene til Alexander Rybak hadde på seg da de vant den internasjonale finalen.
                                     (I kostymelageret  Foto: Jan Arve)

Etter vi var ferdige med dette gikk vi til alle studioene. Utenfor de to største studioene hadde de masse rekvisitter som de kunne bruke under forskjellige sendinger. Grunnen til at de hadde de rett utenfor studioene var at det skulle være lettere å ta de med inn i studioene siden rekvisittene ofte er tunge, og vanskelig å frakte langt. Så gikk vi inn i studio 5 og så der QuizDan skulle spilles inn seinere denne dagen. I taket var det masse lyskastere og det kunne være opp til 250 lyskastere i taket på samme tid.
Vi var også innom studioet der nyhetene spilles inn hver dag. I dette studioet tar de aldri ned mikrofoner, rekvisitter,  lyskastere, kameraer osv siden de spiller inn dette hver dag og da er blir det mye styr om de skulle sette dette opp hver dag.

Så hadde vi en pause før vi dro til sportsredaksjonen.
Før vi gikk inn i sportsredaksjonen møtte vi en tidligere elev ved Kongsberg Videregående som hadde startet å jobbe der. Så fikk vi gå igjennom sportsredaksjonen der vi så oppgavene til alle som jobbet der og hva de gjorde. Vi hadde også et lite foredrag der hun fortalte om jobben hennes og hva hun pleide å gjøre en vanlig dag. Vi fikk også stille henne spørsmål og vi fikk et innblikk i hvordan det er å jobbe i sporten.

                                   ( bilde fra foredraget  Foto: Jan Arve)
   
Vi gikk innom en som redigerte et innslag som skulle vises på sporten seinere den dagen. Vi lærte at en time opptak ble 1 minutt sending.


                     (Rommet der de redigerte sports saker  Foto: Jan Arve)


Så hadde vi en liten pause, før vi dro på innspilling av QuizDan. Innspillingen var i samme studio som vi hadde sett i før på dagen. Nå så det helt annerledes med rekvisitter. Så startet innspillingen og vi som publikummere skulle klappe og de skulle ta det opp så de kunne legge på applaus hvis de trengte det. Innspillingene er halt annerledes enn det som man ser på TV. Alt gikk ikke i ett og de måtte gjøre ting flere ganger før det ble bra nok. Dan Børge Akerø var programleder og han måtte også gjenta det han skulle si mange ganger. Det var lærerikt å være med på en innspilling å se hvordan alt fungerte og hva alle gjorde.

                                                                     (Foto: Jan Arve)
Etter innspillingen tok vi toget hjem, og tror alle syns det hadde vært en lærerik dag!


-Ellisiv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar