tirsdag 1. november 2011

Nyhetssendinger





Hei!

Nå har vi sett to nyhetssendinger, en på TV2 og en på NRK1. Vi skulle  finne ut hva de forskjellige kanalene fokuserer mest på og hvilke likheter det var mellom de to nyhetssendingene.


Den største forskjellen på TV2 og NRK er at de fokuserer på litt forskjellige nyhets kriterier. TV2 har mye mer utenrikssaker enn det NRK har. Det kan man  se når man ser hvilke førstesaker de har. I nyhetssendingen vi så hadde NRK boligrenta i Norge som hovedsak. TV2 hadde et drap i Sverige som hovedsak, altså utenriks. 

En annen ting som skiller de er at på NRK nyhetene er det mer kjappe meldinger enn det det er i TV2 nyhetene. I disse kjappe meldingene rekker de kun å komme med raske nyheter som ikke varer lengre enn 20 sekunder eller mindre. Dette er ofte ikke viktige saker som de ikke trenger å gå mer inn på. 



Det som særpreger Dagsrevyen på NRK1 er det at de  har flere folk inn i studioet. De velger i mange saker å  intervjuer de der. Dette gjør at det blir mer variert og ikke bare det samme hele tiden. Dagsrevyen er også lengre enn TV2 nyhetene, og det er kanskje derfor de kan ha disse intervjuene, siden de har mer tid.
En annen ting som særpreger Dagsrevyen er at de gjentar hovedsakene midt i sendingen. Grunnen til dette er at de som ser på hele tiden skal være opplyst om hva hovedsakene er. En annen grunn kan være at hvis nye seere kommer til midt i sendingen får de med seg de viktigste nyhetene. 

Det som særpreger TV2 nyhetene er at de blåser opp nyhetene mer, og nyhetene er også i tabloidform. Med det mener vi at de har større overskrifter og gjør mer ut av sakene.TV2 har heller ikke så mye bredde i sakene sine. De fokuserer mer på kriminalitet, utenrikssaker og politiske saker.


Selv om det er noen forskjeller er nyhetssendingene var relativt like.Hvis vi ser på oppbyggingen av nyhetssendingen har begge mye intervjuer og reportasjer. Begge har nesten like nyhets kriterier og begge har mange aktuelle og vesentlige saker. 

Nyhetene har forandret seg mye de siste årene. Dagens sendinger har blitt mye mer preget av å "selge" stoffet og underholdning har også fått en stor plass i nyhetssendingene.  Før i tiden var nyhetene presise og mer om selv hendelsen. De fokuserte ikke så mye på underholdning som de gjør i dag. Eksempler på dette i nyhetssendingen er slosskampen mellom Sparta og Vålerenga, der en av spillerne begynte å sloss. Dette er et eksempler på underholdning og nyhet i samme sak. 

- Ellisiv


2 kommentarer:

  1. Her har du en god analyse. Du viser at du kan reflektere rundt det du har registrert. Dette er et godt utgangspunkt for det videre analysearbeidet. Bra!

    SvarSlett